Inkassoloven

Inkassoloven bliver i daglig tale også kaldt “loven om inkassovirksomhed” og er en lov der er god at kende, når du som virksomhed eller privatperson skal køre inkasso mod en eller flere der skylder dig penge.

For har du en ubetalt regning eller en ubetalt faktura, så er inkasso en rigtig god løsning for dig. For hvad er inkasso og hvad er betydningen egentlig af inkasso for skyldner? Denne artikel vil fortælle dig lidt om inkasso lov men ikke mindst hvad selve processen inkluderer.

Inkassoloven rammer inkasso regler ind og fortæller hvad en inkassovirksomhed eller et inkassofirma må gøre i forbindelse med inkasso mod en privat eller virksomhed. Lov om inkasso rammer eksempelvis ikke banker eller advokater, hvis de ønsker at køre en proces om inkasso, da de er inde under andre regler. Inkassoloven fortæller dermed at du som inkassofirma, skal udsende rykkerskrivelser, også kaldet rykkere samt et inkassovarsel ud til skyldner, før selve processen går i gang. Hertil er der mulighed for at tilføje renter og inkassogebyrer (inkassosalær) efter gældende regler i renteloven. Inkassogebyr er formet som en trappe, og stiger i forhold til hovedstolens størrelse.

Alt om inkassoloven findes online

Inkassoloven i dens nuværende form er fra juni 2014, men den oprindelige inkasso lov strækker sig helt tilbage til 1997, men er i alt blevet opdateret i 9 omgange og nogle forventer at der inden for en kort årrække måske kommer endnu en opdatering til inkassoloven som man kender den i dag.

De fleste virksomheder, har især gavn af at kende til regler § 10, § 11, § 12 og § 13 her siger inkassoloven at det er vigtigt, og nødvendigt, at udsende en såkaldt påkravsskrivelse, altså et inkassovarsel, før andre foranstaltninger må tages i brug, herunder RKI, opkald, fysisk fremmøde og de andre mange muligheder man som inkassofirma har, for at indkasserer pengene for en virksomhed eller en privat. Loven indrammer dermed hvordan man må henvende sig.

 

Inkassoloven kaldes også lov om inkassovirksomhed

Inkassoloven fortæller blandt andet hvordan du må henvende dig til en debitor som inkassofirma

Loven indrammer ligeledes hvordan man må kontakte skyldner, herunder, at man kun må kontakte skyldner på debitors private adresse og eksempelvis ikke på skyldners arbejdsplads. Loven taler blandt andet også om, at såfremt man ønsker som inkassofirma, at møde fysisk op hos skyldner, så skal skyldner varslet herom – de eventuelle efterfølgende forsøg på fysisk fremmøde, er det ikke nødvendigt at proklamerer sit møde.

Ønsker man at vide mere om inkassoloven, så kan denne læses online, og der er ligeledes skrevet rigtig mange gode bøger om emnet.

Inkasso betydning

Inkasso er kort fortalt en proces alle frit kan køre, bare man holder sig inden for lovens rammer. Men kører du inkasso hos et inkassofirma, så som Debito eller andre inkassovirksomheder, så vil der typisk blive udsendt et eller flere rykkerskrivelser med et rykkergebyr på 100 kroner, et inkassovarsel hvor der måske også er et rykkergebyr er på. Herefter er der mulighed for at registrerer skyldner i RKI.
I processen vil der også blive ringet ud til skyldner, samt sende fysiske breve ud. Har skyldner ikke en mulighed for at betale hele beløbet beløbet nu, er der TYPISK mulighed for at etablere en eller flere afdragsordninger hvor skyldner kan afdrage beløbet over en eller flere måneder.

Inkasso betydning for skyldner, har ofte den konsekvens, at skyldner registreres i RKI, det tidligere Ribers (nu Experian), registreres debitor, også kaldet skyldner, i RKI, så kan det have vidtrækkende konsekvenser for debitor, da man når man står opført i RKI, hverken kan tegne et mobilabonnement, TV-abonnement, forsikringer eller lignende, da mange ikke ønsker at tegne et abonnement eller handle med skyldnere der står i RKI, da virksomhederne ofte er bange for ikke at få deres penge, da men med RKI signalerer at man skyldner penge til andre virksomheder eller offentlige myndigheder. Det samme gør sig også gældende for banker og realkredit insitututter, der ofte også helt eller delvist undgår kunder der står i RKI. Det resulterer ofte også i en dårlig kreditvurdering og kreditværdighed.

Inkassoloven sikrer, at alt går rigtig til, og at skyldner behandles korrekt, herunder at der udsendes en påkravsskrivelse (inkassovarsel) før andre foranstaltninger må opstartes, herunder også RKI. Det betyder, at ingen registreres i RKI uden at skyldner faktisk er klar over at man har et tilgodehavende til en eller flere virksomheder og dermed inkassofirmaer.

 

 

 

Udgivet i Blog-Nord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *